top of page

25 ÉV

Több mint 100 szakmabeli ünnepelte a Bútorszövetség 25 éves jubileumát, örömmel találkoztak a nagy generáció és az aktív tagság képviselői.

 

Az elmúlt évet értékelve Cselényi Krisztina főtitkár a várakozás helyett, a tenni akarás légköréről beszélt. Komoly gondot okoz a szakemberhiány, az oktatási intézmények áldatlan helyzete, a szakma népszerűségének csökkenése. BKIK-val együttműködésben végzett pályaorientációs program, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen és a Hello Wooddal megvalósult projektek már ez ellen tesznek. Hatékonyan és népszerűen, hiszen a 30 %-os taglétszám növekedés és a programban résztvevő szakiskoláknál a felvételiző diákok létszám- és tanulmányi átlag növekedése sikerként könyvelhető el.

 

Szakmai összefogás nélkül ez nem képzelhető el, ezért fontos, hogy a Magyar Asztalos Szövetség és a fagazdaságok érdekeit képviselő FAGOSZ is támogatásáról biztosította a programokat. A Bútorszövetség továbbra is fent kívánja tartani tagságát az Európai Bútorszövetségben (EFIC), komoly jelentőséget tulajdonít a nemzetközi cserediák és ERASMUS programoknak. 

25 ÉVES A BSZ
25 ÉVES A BSZ 2.
25 ÉVES A BSZ 3.
25 ÉVES A BSZ 4.
25 ÉVES A BSZ 5.

A jövő évről a főtitkár elmondta, hogy 3 szakmai fórumot terveznek, amelyből az egyik témája már biztosan az asztalos családi vállalkozásokon belüli generációváltás lesz, a másik, pedig a társművészetek és az asztalosság kölcsönhatása.

 

Februárban állásbörzét szerveznek, ahol a vállalkozások ajánlhatják magukat a végzős diákoknak, állást keresőknek, illetve a diákok és iskolák kapnak bemutatkozási lehetőséget. A rendezvény legfőbb célja, hogy a munkaadó és a munkaerő egymásra találjon. Ne külföldön, hanem hazai üzemekben lássák jövőjüket a végzős szakmunkás, technikus és mérnökhallgatók, pályakezdők és munkahelyet váltani szándékozók.

 

Folytatódnak a Kamarával a diákok számára szervezett gyárlátogatások. A Download Design 2016-os témája a gyermekbútor lesz, az eredmények pedig ismét a Construmán lesznek megtekinthetők április 6. és 10. között. Ezzel egy időben a szakmát bemutató és népszerűsítő közösségi standot szerveznek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Hello Wood, a NYME Simonyi János Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar, a Kaesz Gyula és a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola közreműködésével.

 

Az est programjában hét 1915 és 2015 között tervezett magyar széken keresztül mutatták be az adott kort az egybegyűlteknek Halasi Rita válogatásából. Ligetfalvi Gábor történész érdekes eseményeket elevenített föl ezekből az évekből, rámutatva, hogy a ma történései nem előzmények nélkül valók. Falusi Mariann dzsesszénekes és Sárik Péter zongorista olyan dalokkal színesítette az estét, amik a székek koráról jutottak eszükbe. A hangulat fokozásában jártas Artisjus-díjas énekesnő még közös éneklésre is rá tudta venni a vendégeket. A gála zárásaként egy jótékonysági felajánlás keretében a Vendel utcai műhely kívánságlistájáról választhattak a szövetség tagjai egy-egy szerszámot, eszközt, amellyel megajándékozzák a Hello Wood kezdeményezése nyomán létrejött közösségi barkácsműhelyt. Aki ott volt, az saját szemével és fülével győződhetett meg arról, hogy a Bútorszövetség egy olyan támogató, szakmai háttérszervezet, amely adni és összefogni akar.

 

Köszönettel tartozunk támogatóinknak az anyagai segítségért, előadóinknak a színvonalas programokért és meghívottjainknak a megtisztelő részvételért. Várjuk régi és új tagjainkat, támogatóinkat a közös munkára!

bottom of page