top of page
vj_butor02.png

75 év – 75 szék

Vásárhelyi János bútortervező életműkiállítása 2021-ben, a Bazilika Lovagtermében

Vásárhelyi János bútortervező a magyar bútorgyártás – azon belül a székgyártás – történetének egyik legjelesebb magyar tervezőművésze, a belsőépítész és bútortervező szakma megbecsült személyisége. 2020 augusztusában töltötte be a 75. életévét, így időszerű munkásságának bemutatása a  szakma, és a felhasználó közönség részére. 

meghivo_szék.png

Az életmű feldolgozása már az év elején megkezdődött. Elkészült a több évtizedes gyári tervezői gyakorlat alatt Vásárhelyi János által tervezett közel 390 különböző szék, karosszék, fotel, kanapé, asztal, szekrény és polc számbavétele és leltára. A fotóanyag beszkennelése. Készül a szakírói tevékenység tételes összeírása, illetve a bútorokról készült egy az egyes léptékű bútortervek digitalizálása. Ezeknek az anyagoknak egy része fogja a keretét adni a kiállított tárgyaknak.

A megvalósult és gyártásba került bútorok közül a kiállításon 75 darabot tekinthet majd meg a látogató. Ezek nagy része szék, illetve karszék. Több bútor ma is gyártásban van, és a kereskedelmi forgalomban még ma is megvásárolható. A Vásárhelyi János által tervezett székek – több magyar bútorgyár sikeres termékeként – az európai és amerikai felhasználókhoz is eljutott, nem kis gazdasági hasznot teremtve Magyarországnak az így nyert export-bevételekből.

Az életmű példaértékű, megismerése túlmutat az önálló eredmények bemutatásán, így a bútorok és bútortervek kiállítása mellett hangsúlyt fektetünk azok oktató-nevelő hatásának megragadására és jövőbeli felhasználására, mind az oktatásban, mind pedig a tervezői és gyártói gyakorlatban.

Maga a kiállítás megrendezésével, illetve a helyszín megválasztásával, olyan helyzetbe szeretnénk hozni az életművet, hogy azt nem csak a magyar, hanem a külföldi látogatók is elérhessék és megismerhessék.

 

A megtekinthető kiállítás mellett, terveink szerint célcsoportokra bontott tárlatvezetéseket és szakmai beszélgetést, valamint egy összefoglaló konferenciát is szervezünk. Ezek pontos időpontját később tesszük közzé.

A Bazilika Lovagtermében megrendezésre kerülő kiállítás tervezett időpontja 2021. március eleje.

 

***

Összeállítottunk egy online kiállítást is, amely a 2020-as Design Hét Budapest kiemelt eseményei közzé tartozik.

A kiállítás ötletgazdái és kurátorai Jakab Csaba és Márton László Attila. A megvalósításban szervező partner a Magyar Bútor és Faipari Szövetség. 

A kiállítás katalógusa letölthető: 75 év – 75 szék. Várárhelyi János életmű-kiállításának katalógusa

 

Közreműködő partnereink:

SZTNH_logo_teljes_magy_RGB_white.png
magyar-formatervezesi-tanacs-mft_white.p
dhb_white.png

Támogatóink:

MMAlogoC_1_ketsoros_white.png
balaton_logo%20white_edited.png
papai_asztalos_white.png
sellaton_white_h.png
NKA_logo_2012_white_h.png
bottom of page