top of page

Bútorszövetség a Circular Economy konferencián

Kálmán Attila, a Bútorszövetség elnökségi tagja képviselte szervezetünket a Brüsszelben megrendezett „Circular economy” (körforgásos gazdaság) konferencián.

A konferencián EU-s szakpolitikusok, bútoripari szereplők, a Bútorlap gyártók szövetségének elnöke, civil szervezetek és EFIC (Európai Bútorszövetség) elnökségi tagok tartottak hasznos és iránymutató előadást.

A szakemberek az eseményen kiemelték, hogy a körforgásos gazdaság (továbbiakban CE) a fenntartható gazdaság alappillére kell, hogy legyen és a lineáris gazdaság öngyilkosság az emberiségre nézve. Napjaikban 1,6 Föld év kellene, hogy kielégítse az emberiség nyersanyag igényét, emellett agyonszemeteljük a bolygót, csak Európában 10 millió tonna/év bútoripari hulladék keletkezik (nem értendő ide az ipar által termelt szennyezés) úgy, hogy a nyersanyagok ára 2000 óta drasztikusan emelkedik. A CE lényege, hogy a termék tervezési szakaszától (Ecodesign) kezdve az legyen a cél, hogy a gyártás, felhasználás, hulladékgazdálkodás után, - vagy akár közben- minél több nyersanyag pörögjön vissza az iparba és a fogyasztásba. Az előadók az ülés folyamán hangsúlyozták, hogy a felhasználókban tudatosítani kell a CE fontosságát, különféle címkék (ECOLabel, Product Passport stb.), kampányok (Green your home) segítségével.

Habár a faipar a papíriparral együtt az egyik legösszetettebb iparág, az EU összgazdasági szempontjából nem túl nagy súllyal bír, az EU ettől függetlenül is eltökélt a CE keresztülvitelén, a bevezetés módját is tartalmazó pontos forgatókönyveket ez év végéig tervezik összeállítani. (Szabályozás szintjén eddig még csak francia példa van bútor begyűjtésre, hasznosításra, ill. nagyobb gyártok (pl. IKEA) kísérleteznek hasonlókkal.)

A Bútorlap Gyártók Szövetségének elnöke az újrahasznosításra mutatott be jó példát, majd ezt követően az újrahasznosítás gátló tényezőit sorolta (úgymint biomassza erőművek, pellet gyártás stb.) https://www.youtube.com/watch?v=tsP4oy2TrJM 

Az EFIC kijelentette, hogy aktív részese kíván lenni a CE bevezetésének, azonban fokozatosságot, folyamatos kommunikációt kért a döntéshozóktól. Az egyenlő bánásmód alkalmazását javasolja, azaz ne legyen külön mérce az EU-n belüli gyártókra, a külföldiekkel és online árusítókkal szemben, továbbá az egységes szabályozás bevezetését szorgalmazza a címkézésben is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A svéd Offecct, illetve az olasz Kubedesign gyártók képviselői teljesen új szemléletet mutattak be a profitorientált gyártásban, ahol az ecodesign elvei is érvényesülnek. Az ötlet lényege, hogy eleve úgy tervezik a bútorokat, hogy használat után könnyen szétszedhető, átfesthető, kárpitozható stb. legyen. A vevő eldöntheti, hogy használt bútorát „felfrissítve” kapja vissza vagy egy teljesen újat vásárol. A gyártó pedig a felfrissített, de használt bútorokat újra értékesítheti.

bottom of page