top of page

 

Download Design

A 2015-ben indult projekt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Bútorszövetség és a Hungexpo együttműködésében megvalósuló kezdeményezés, melynek alapvető célja a designkultúra elérhetőbbé tétele mellett, hogy a felhasználó a kortárs open design megoldások szellemében olyan ingyenesen letölthető design bútor gyártmányrajzaihoz / kiviteli terveihez jusson, amelyek magyar asztalosipari körülmények között könnyen megvalósíthatók és meg is fizethetők. (A tervezési kiírásban kb. 50 ezer forintban maximalizáltuk a bútorok anyagköltségét, de számos olyan tárgy van, amelynél ez az összeg jóval alacsonyabb.) A közösségi szemléletű open design mozgalom a tudásmegosztás új formája. Az ökológiai, társadalmi és gazdasági fenntarthatóság jegyében a designer eddigi exkluzív tudása az Internet segítségével közkinccsé válik. Az open design projektekben a fogyasztás helyett az együttműködésre és a megosztásra helyeződik a hangsúly.

 

A felhasználóknak nem kell számolniuk csomagolási és marketingköltséggel, szállítási díjjal, de kereskedői haszonkulccsal sem. Mindemellett a helyi vállalkozásokat erősítik, hiszen a lokális erőforrásokra, alapanyagokra támaszkodnak; mellyel az ökológiai lábnyomukat is optimalizálják. A diákoknak olyan technológiákban és alapanyagokban kell gondolkodniuk, amelyek ma Magyarországon, bárhol is élünk, néhány kilométeres körzetben elérhetők.

3
3285
36
18
kurzus
faipari üzem
fiatal tervező
bútor design
letöltés

A hallgatók faipari konzultációs partnerei és a kiállításon látható bútorok kivitelezői a Bútorszövetség tagjai közül kerülnek ki. Az üzemek részvételét a projektben a Bútorszövetség szervezte és koordinálta, az elkészült munkák kivitelezési költségeit a kivitelező partnerek állták. A Hungexpo−OtthonDesign kiállítás standdal és kommunikációs felületekkel támogatta a projekt megvalósulását.

A legnépszerűbb darabokat like-olni lehet a háromnyelvű honlapon és a like-ok, illetve a letöltések száma a bútor sikerességének elvitathatatlan fokmérője.

2015-ben, az induláskor „Az első otthonom” volt a központi gondolat. Az egyetem hallgatói olyan bútorokat terveztek, amelyek szerintük a leghasznosabbak az önálló, felnőtt élet kezdetekor. A projekt 2016-ban is folytatódott, ahol az első gyermek érkezése került a tervezők figyelmének középpontjába, kimondottan a 0–3 éves korosztály számára készültek többféle funkciót is ötvöző designer darabok. 2017-ben a

6-12 éves korosztály igényeire koncentráltak a tervezők, vagyis gyerekbútorok készültek kisiskolások számára.

www.downloaddesign.hu

Fotók: Fövényi Sándor és Mészáros Károly 

DSC04908 copy
1429218179_DD_DSC_9035m_600_hirlevelDD
DSC04951
DSC04947
DSC04953
_DSC0076
_DSC0080
_DSC0289
_DSC0217
_DSC0284
DSC_1896
DSC_1895
DSC_1867
DSC_1824
DSC_1859
bottom of page