top of page
Image by CDC

EFIC közlemény

A koronavírus hatásai a bútoripari szektorra

Az EU Belső Piaci, Ipar-, Vállalkozás- és Kkv-politikai Főigazgatóságának (DG GROW) február 17-i kérése alapján az Európai Bútorszövetség (EFIC) értékelését olvashatják a Kínában jelentkező koronavírus már tapasztalható és várható hatásáról az ipari láncokra, azon belül a nyersfa-iparág részeként a bútor szektorra.

Bútoripari eseményeket érintően

 • A márciusra tervezett jelentős eseményeket nem csak Kínában, hanem a régión belül más országokban is törölték: CIFF  és CIFF Office furniture (Kína), MIFF (Malaysia), IFEX (Indonézia), EFE (Indonézia).​

 • Olaszországban a Salone del Mobile-hoz kapcsolódó üzleti utakat valószínűleg a látogatók tekintetében büntetik, és amennyiben a repülés korlátozása folytatódik, annak még nagyobb hatásai lesznek az eseményre. A korábbi hónapokban a kínai fejlesztőkkel tervezett egyes eseményeket is elhalasztották.

Megszakítások és késések az ellátásban 

 • Az európai bútor cégek már most tapasztalnak késéseket a Kínából származó termékek ellátásában. Az ellátás és raktárkészletek fő problémái márciusra (Németország) és májusra vagy júniusra (más országok esetén) várhatóak.

 • A visszaigazolt szállítások előreláthatólag 2-4 hetet késnek és pillanatnyilag több országban sem igazolnak vissza új megrendeléseket. A késések oka részben az, hogy a kínai dolgozók nem állnak rendelkezésre a korlátozások (pl.: karanténok) miatt.

 • Ennek hatása már látható, vagy előrelátható egy sor európai országban az alkatrészek, komponensek, félkész termékek, anyagok ellátására - beleértve a kárpitozott bútorokét, a kárpitozott bútorok elektromos és elektronikus berendezését, a bútorok világítási rendszereit, a kárpitozott bútor és az irodabútor acél komponenseit.

 • Egyes országokban a komponensek beszerzését áthelyezik az európai helyi piacokra, ami a gyártónak magasabb költséget jelent.

 • Németország arról számolt be, hogy kevesebb rendelést kapnak a piac felsőbb kategóriájú bútoraira Kínából.

 • A késleltetések miatt Franciaország a szezonális termékek – például a kültéri bútor - jelentős kockázatáról számolt be.

 • A közlemény végén csatolt táblázatban a Kínával folytatott olasz bútor export-import legutolsó számadatai láthatóak. Az export tekintetében az olasz bútoripar számára Kína a 7. piac (szolgáltatóként az 5.), ami 2019-ben 4.5 %-kal nőtt. 2012 és 2018 között az export megduplázódott és Olaszország lett az első számú bútorszállító a kínai piacon. Kína a legfontosabb beszállítója az olasz bútor makrogazdaságnak, különösen a szék szektornak. Ez a közép és alsó közép kategóriás bútorszerelvény-piac nagy részét jelenti. Ez alatt az import lelassulása elősegítheti ezeknek a termékeknek olasz gyártmányokkal történő helyettesítését. Röviden, lassulásra számítanak az állandó kapcsolat fenntartásának nehézségei miatt (nem pedig az eladások csökkenése miatt, amit a tényleges kereslet csökkenése okoz). Az export éles csökkenése nem várható.

 

Szállítás/logisztika

 • Várhatóan kevés lesz a szállítási kapacitás miután Kínában újra beindul majd a termelés. A német autóipar például már zárolta a vasúti és hajón lévő konténereket március hónapra – így a bútoralkatrészek további késedelmei várhatóak.

 • A bútorgyártók (például Németországban és Franciaországban) tartanak attól, hogy indirekt hatásokkal/büntetésekkel szembesülnek a hiányzó alkatrészek és félkész termékek miatt, mivel a gyártók várhatóan késedelmekkel tudnak szállítani a kereskedelmi szektor felé. Egyes vállalatok „kényszerlépéshez” folyamodhatnak késedelmes büntetési díjak esetén.

 • Franciaországban a helyzet még rosszabb lehet a fontos kikötőkben kialakuló sztrájkok miatt (különösen Le Havre-ban), ami szintén késedelmes szállításhoz vezet.

 • Szállítási költségek emelkedése (mind a légi, mind pedig a tengeri).

 

Előrejelzés  

 • Pillanatnyilag nehéz alapos előrejelzést adni, ha azonban a helyzet több hónapig tart, komoly problémákkal nézhetnek szembe a bútorgyártók.

 • Rövid távon a turizmus és a szórakoztató ipar lesznek a leginkább érintett szektorok, ami hatással lehet a bútorra is, mivel a turizmus potenciális kereskedelmi hajtóerő.

 • Azonban a legkomolyabb következmények középtávon jelentkezhetnek azután, hogy a kínai gazdasági aktivitás lelassul a nagy termelő és szolgáltató vállalatok határozatlan bezárásának következtében. A Kínai Újév után, február első heteiben a bizonytalanság okozta atmoszféra jelentette a legnagyobb félelmet. Azonban Kína helyzettel szembeni reakcióképessége, valamint az általa létrehozott biztonsági intézkedések, arra engednek következtetni, hogy a felépülés nem tart sokáig és lehetőséget is adhat néhány országgal kiemelt kapcsolatok elősegítésére, beleértve Olaszországot - állítják olyan szervezetek, mint például az Olasz-Kínai Alapítvány.

Kínával folytatott olasz bútor export-import legutolsó számadatai

1. melléklet.png
logo_efic.jpg
butorszovetseg_logo.jpg
oafsz_szöveggel_kép.PNG
bottom of page