top of page

MÉRFÖLDKŐ

Résztveszünk az EQ-WOOD Európai Uniós projektjén

edig 1

Örömmel indítjuk útjára az EQ-WOOD hírlevél első számát, melyben bemutatjuk az EQ-Wood Projektet.

A 2018-as év jól indult a Bútorszövetség számára, hiszen mint résztvevő partner bekerültünk az EQ Wood 2018-as Erasmus +Sector programjába.  Az európai szakképzésre és az iparági innovációra fókuszáló projektben való részvétel nagy lehetőség számunkra.

Első feladatunk a projekt számára egy kérdőíves kutatás elvégzése, melyet legfontosabb hazai „stakeholdereink” számára küldünk el, és kérjük a segítségüket abban, hogy töltsék ki és legyenek az EQ –Wood program részesei, ezáltal segítsék a hazai fa és bútoripar fejlesztését. 

 

Az EQ –Wood (European Qualifications for the Wood and Furniture Industry) Európai  Fa-, és Bútoripari Képzés egy Erasmus + Sector szakképzést összehangoló projekt, melynek célja a versenyképesség és az innováció növelése az európai fa -, és bútoriparban. Mindez egy újszerű tananyag létrehozása és bevezetése által valósulhat meg, melynek eredményeképpen ún. innovációs tanácsadók kerülnek kiképzésre. Az innovációs tanácsadók a legfrissebb zöld, digitális és marketing technikák ismeretében segítik a vállaltokat a szükséges újítások bevezetésében.

Az új tananyag azokra a speciális készségekre oktatja a tanulókat, melyeket a gyorsan változó európai faipar megkövetel.

Az EQ-Wood összefogás eredményeképpen egy átfogó, koherens európai szakoktatási és továbbképzési tervezet valósul meg. A projekt fő célja, hogy az innovációs tanácsadói szerepkört integrálja a szakképzésekbe és továbbképzésekbe Európa szerte.  Az innovációs tanácsadó képzés teljes képzésként is elérhető lesz elsősorban fiatalok számára, de független oktatási modulként is felvehetik felnőttképzésben résztvevők és szakdolgozók is, így biztosítva a folyamatos szakmai fejlődést számukra.

Az EQ Wood újszerű szakképzési tananyagot hoz létre, ötvözve a hagyományos tanórai oktatást e- oktatási modulokkal.  A projektben kulcsfontosságú szerepet kap a tervezett szakképzés harmonizációja az EU mobilitási és átláthatósági irányelveivel (EQF,EQAVET,ECVET) valamint a szakképzés validációjának és elismertségének biztosítása.

A projekt célja továbbá kiépíteni és megerősíteni egy az európai fa és bútoripari szakképzési és tréning hálózatot, mely folyamatosan biztosítja a szakági fejlesztéseket, tréningeket, speciális képzéseket, melyek reflektálnak az iparágban folyamatosan zajló technikai fejlesztésekre és az aktuális piaci trendekre.

Az EQ –Wood konzorciumban az európai fa és asztalos ipart képviselő szervezetek képviseltetik magukat. Szövetségek (FEDERLEGNOARREDO, Magyar Bútor és Faipari Szövetség, BBCWFI, CCI LYON) szakképzési centrumok (WOODWIZE, CONFORM, ITPIO,IPRA) és a szektor innovációt támogató központok (AIDIMME,INNOVAWOOD ASBL.)

Együttesen az EQ-Wood csapata komoly szaktudással rendelkezik a fa és bútoripart érintő innovációkkal, lehetőségekkel, duális képzéssel, mobilitással, internacionalizációval, digitális fejlesztéssel és vállalkozással kapcsolatban.

2018 januárjában az EQ –Wood partnerek Brüsszelben megtartották a projektindító értekezletet és megkezdték a közös munkát, elindult az EQ-Wood projekt.

bottom of page