top of page
bútorszövetség logo white.png

x

EQ-WOOD_final-01.png

Újabb mérföldkőhöz érkezett

az EQ-Wood Projekt

Olyan jövőbeli kihívások előtt állunk, melyek a bútorszektor megújulását is megkövetelik. A megújulásban fontos szerepe lehet egy újfajta szakmai profil létrehozásának: az innovációs tanácsadó segítséget nyújthat a cégek irányításában és a változások előmozdításában.

Az EQ-WOOD (European Qualifications for the WOOD and furniture industry) egy Erasmus + ágazati Skills Alliance projekt, amelynek célja az, hogy az európai fa- és bútoripar innovációs és- versenyképességét előmozdítsa egy olyan innovációs manager képzés létrehozásával, ahol egyaránt fontos szerepet tölt be a zöld, a digitális és a marketing készségek elsajátítása.

Ahhoz, hogy a képzést megtervezhessük, szükség volt arra, hogy megismerjük a projektben résztvevő országok helyzetét és különböző igényeit.

 

A 2018. szeptember 11-12-i Valenciában tartott konferencia során a partnerekkel megvitattuk a projektben részt vevő országok ágazati jellemzőit és igényeit, így kirajzolódhattak az új képzés legfontosabb körvonalai.

Képkivágás manager.PNG

Összeválogattuk a projekt néhány eredményét

 

Miért fontos az uniós bútoripar?

Foglalkoztatás - az ágazat mintegy 1 millió munkavállalót foglalkoztat 130 ezer vállalatnál, amelyek éves forgalma körülbelül 96 milliárd EUR.

Trendformáló erő- az EU bútorgyártói globális trendeket állítanak fel. Az Európai Unió Szellemi Tulajdonjogi Hivatalában bejegyzett formatervezési minták mintegy 12% -a kapcsolódik ehhez az ágazathoz.

Magas színvonal- az EU a világszinten is vezető szerepet tölt be a bútorpiac csúcskategóriájú szegmensében. A világon értékesített felső kategóriás bútorterméknek közel kétharmada az EU-ban készül.

 

Kihívások az ágazaton belül

Verseny- az EU bútorágazata hatalmas versenyre kényszerül az alacsony termelési költségekkel rendelkező országokkal szemben.

Innováció - a szellemi tulajdonjogok gyenge védelme kapcsán az innovációra és a digitalizálásra való támaszkodás az ágazatot még sebezhetőbbé teszi.

Strukturális problémák- az öregedő munkaerő és a fiatal munkavállalók vonzása nehézségekkel járhat a szakképzett munkavállalók és a kézművesipar fenntartásában.

Kereskedelem-A nemzetközi piacokon a protekcionista intézkedések piaci torzulásokat okozhatnak és csökkentik az ágazat versenyképességét.

A szektor lehetőségei

 

Beruházások- a készségekbe, a tervezésbe, a kreativitásba, a kutatásba, az innovációba és az új technológiákba történő folyamatos befektetés olyan új termékeket eredményezhet, amelyek összhangban vannak a változó népességszerkezettel, életmóddal és trendekkel.

Kutatás- magas technológiai fejlettséggel rendelkező és nagy tudásigényű munkahelyek létrehozása által az ágazat vonzóbbá válhat a fiatalabb generációk számára.

 

Nyitás az új piacok felé - az EU bútorgyártói - magas minőségük és formatervezésük okán világszerte elismertek. Ez lehetőséget teremt az ágazat számára további piacok felé nyitást, különösen a luxustermékek esetében és a feltörekvő gazdaságokban

 

Szinergiák- Az ágazat kiváló fenntarthatósági eredményeire építve, érdemes az építőiparral és az idegenforgalommal való kölcsönös együttműködés lehetőségeit kiaknázni. Különösen a megújuló forrásból származó anyagokba vetett bizalomnak lehet pozitív hatása, a környezetvédelem iránt fogékony vásárlók körében. 

min dolgozunk..PNG

Az európai bútoripar előtt álló kihívások összefoglalása és megnevezése

A LEGFŐBB KIHÍVÁSOK:

●      IKT (infó kommunikációs technológia) és ipar 4.0

●      Körforgásos gazdaság

●      Vásárlók – Célpiacok

képkivágás európai bútoripar2.png

A projekt következő lépéseként összegyűjtöttük a faipari szakemberek és vállalatok által megnevezett, szakmai tudásra és képességekre vonatkozó igényeket

 

Kereskedelmi szakértő

 • beszél idegen nyelveket

 • képes a piaci igények felmérésére és stratégiai döntések meghozatalára

 • részt vesz a vállalat arculatának kialakításában

 • képes a vásárlók szükségleteit felmérni és ennek eredményeit a cégek és tervezők felé közvetíteni.

Designer

 • A kereskedelmi szakértő által közvetített információk felhasználásához szükséges ismeretei és készségei lehetővé teszik, hogy olyan fogyasztói igényekhez igazodó termékek szülessenek, melyek követik az aktuális trendeket, legyen szó új anyagok használatáról, vagy intelligens (elektronikus adatcserével működő) bútorok tervezéséről.

 • Otthonosan mozog a multimédia és az infokommunikációs technológiák világában

 • Design software ismeretekkel bír

 • Öko-design szemlélettel dolgozik csökkentve a körkörös gazdaságban dolgozó vállalat környezetre gyakorolt hatását.

 • Ismeri, és kreatív-innovatív módon használja is piacon fellelhető legújabb anyagokat.

​Középvezető

 • Széles látókörűen képes irányítani az embereket és a gyártási folyamatot

 • rugalmas

 • stratégiákban gondolkodik

 • csoportban dolgozik

 • kiváló problémamegoldó

 • nyomon követi a technika fejlődését

 • Hatékonyan használja a managementhez szükséges infokommunikációs eszközöket.

 • Képes közvetíteni a technikai és a technológiai újításokról szóló legújabb ismereteket mind a vállalat, mind pedig az Ipari 4.0 és a körkörös gazdaság felé.

 • Képes a megújulásra oly módon, hogy folytonos munkakapcsolatban van a tervezőkkel és az értékesítési szakértővel.

 

Képzett szakember

 • A hagyományos szakmák (pl. bútorasztalos, ács) készségeinek és képességeinek ismerete

 • A szükséges gépek használatának ismerete

 • Az új anyagok használatának és feldolgozásának ismerete

Vorstellungsgespräch

Az egyes országok elemzése alapján elfogadásra került az innovációs manager közös meghatározása

INNOVÁCIÓS MANAGER

 Az innovációs manager az a személy, aki egy szakértő csapattal (tervezők, termelési vezetők, a marketing személyzet, cégvezető) együttműködve néz szembe a jövő kihívásaival, meghatározva és létrehozva a bútorgyártó vállalatok innovációs stratégiáját.

A fent említett kutatásokból kiindulva a projekt következő fázisa az innovációs manager tantervének meghatározása, tehát azon készségek, ismeretek és tevékenységek bemutatása, amelyeket ez a képzés résztvevője a projekt által kifejlesztett képzési folyamat során el tud sajátítani.

Ez a szakasz azt is meg fogja mutatni, hogy a képzési tevékenységek fejlesztése hasznos-és szükséges-e a kívánt tudás eléréséhez.

A kutatások részletes eredményei az EQ-Wood saját honlapján találhatók. Részletek a linkre kattintva.

bkik.png
bkszc.png
eqwood kicsi.png
erasmus+.png
bottom of page