top of page

FIATALOS SEBESSÉGRE KAPCSOLTUNK

 

A Bútorszövetség aktív szereplője akar lenni a magyar faiparnak és a társadalmi párbeszédnek, támogatni fogja az utánpótlás nevelését, miközben igyekszik vonzóvá tenni a kapcsolódó szakmákat az új generációk számára.

 

A 2015-ös Construma keretein megtartott közgyűlésen elhangzottakból arra lehet következtetni, hogy a Bútorszövetség jó érzékkel fogott neki az arculatfrissítéshez, amelyhez külsős kommunikációs szakemberek segítségét is igénybe vették. Lássuk, mit is tett a Bútorszövetség, hogy hozzájáruljon a szakma elismertségéhez! 

A szerethető logó
A Bútorszövetség egy szerethetőbb logóval és egy felhasználóbarát honlappal kezdte meg az idei évet. A megújult portálon hetente frissülő ágazati hírfolyam biztosít – SEO szempontból is – értékes tartalmat. A szövetség felismerte, hogy az internet ma már elengedhetetlen az ismertség növelésében, és ehhez nem elegendő a havonta küldött hírlevél. Márpedig a szakmának szüksége van a minél szélesebb körű ismertségre, hiszen apadóban az utánpótlás.

A kormányzat által felkarolt duális képzéshez a Bútorszövetség is igyekszik minél szélesebb körű támogatást szerezni a szakmai szervezetek, képzőhelyek és vállalkozások részéről. Ezen felül a saját ötletéből és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával létrehozott egy fiatalos kommunikációs csatornát FALC néven. A saját webes felülettel (www.falcmagazin.hu) rendelkező FALC helyet kapott a Bútorszövetség új honlapján is.  Az asztalos vállalkozóknak így lehetősége nyílik, hogy pályakezdőket célzó állásajánlatokat helyezhessenek el, a pályakezdők és iskoláik pedig hivatalos forrásból kaphatnak meg minden továbbtanuláshoz szükséges információt. A 14-25 éves korosztály emellett a számára legtöbbet használt felületen, a Facebookon (www.facebook.com/falcmagazin) ismerheti meg a modern asztalos szakma szépségeit.
 

Kutatások, tanulmányok 2014-15
A szakma egyetlen átfogó elemzését a FAGOSZ-szal közösen készíttette el a Bútorszövetség, amely a hazai faipar és bútoripar ágazati elemzését tűzte céljául a Faipari, Bútoripari, Erdészeti Ágazati Párbeszéd Bizottsággal karöltve.
A hazai bútoripar 2009-ben kezdődött mélyrepülése 2012-ben úgy tűnik megállt. Az ágazat termelése 1,1%-kal emelkedett. A belföldi értékesítés változatlanul csökken (3,5%) a múlt évi 8,2%-os csökkenés bázisán. Az export a január-decemberi időszakban 3,0%-kal bővült, ezen belül decemberben 11,4%- kal elmaradt az egy évvel korábbitól. 2013 I. negyedévében az ágazat termelése 2,4, belföldi értékesítése 1,7, kivitele pedig 3,5%-kal emelkedett 2012. azonos időszakához képest. Ez év márciusában ugyanakkor a termelés 2,2, a kivitel 4,2%-kal mérséklődött, a hazai eladások 5,5%-os növekedése mellett. 2013 I. negyedévében 54,1%-kal csökkent a használatba vett lakások száma az egy évvel korábbihoz képest. A csökkenés valamennyi településtípust és régiót érintett.

 

 

Pályaorientációs tevékenység és eseménynaptár
A Magyar Asztalos és Bútorszövetség tavaly októberi közgyűlésén komoly változásokat tűzött ki célul. Az arculati megfiatalítása mellett az elnökség elhatározta, mindent megtesz azért, hogy az iparág megkapja a régóta szükséges vérfrissítést. Ennek érdekében már megtörténtek az alábbiak:

• Konferencia „A faipari szakember utánpótlás lehetőségei és feladatai a műhelyekben és az iskolákban” címmel (2014. november 6.)

• Élményprogram a szakközépiskolában hetedik-nyolcadik osztályosok számára (2014. november 21.)

 

• Konferencia „A faipari vállalkozásokat érintő kötelezettségek és a faipari végzős diákok elhelyezkedése és szakmai fejlődésének lehetőségei” címmel (2015. január 27.)

 

• A 9-11.évfolyamos szakközépiskolai tanulók összefüggő nyári gyakorlatának kérdésköre – előadás a Facebook adta lehetőségekről a BKIK konferenciáján (2015. április 15.)

 

 

És ami még lesz!
A tervek szerint sikk lesz asztalosnak lenni. A most végzős gimnáziumi osztályok a szövetség célcsoportjai – főleg azok a diákok, akik valamilyen oknál fogva nem nyernek egyetemi vagy főiskolai felvételt. Őket szólították meg a plakátok a Kozma Lajos Faipari SZKI és a Bútorszövetség közös standján a Construmán, ahol egész nap lehetett jelenlegi diákot famegmunkálás közben látni. Volt is forgalom a standon, ahol a legnépszerűbb kiállítási tárgy Irodenka Gábor pókerasztala volt. A hatszemélyes, kör alakú bútordarabot csak az első nyílt nap délelőttjén négyen akarták megvenni.

A sikeren felbuzdulva a Bútorszövetség ROAD SHOW-t tervez, amelynek keretén belül az asztalosok olyan nagyszabású eseményeken is népszerűsíthetnék hivatásukat, mint a Múzeumok éjszakája, a Sziget Fesztivál, a kapolcsi Művészetek völgye és a Mesterségek ünnepe. „Cserébe” az iskola végzős diákjainak tanulmányi műhelykirándulást szervez a szövetség áprilisban.

 

 

Download Design
A 70 négyzetméteres standdal a Construma 2015. egyik legnagyobb kiállítója volt a Download Design, amely a designkultúra elérhetőbbé tételéért jött létre. Magyarország első open design projektje támogatja a design iránti érdeklődés és igényesség kialakulását. A kezdeményezés a résztvevők számára a megvalósítás tapasztalatát, az adás, a megosztás örömét és sikerét jelentette.

 

A felhasználó a kortárs open design megoldások szellemében olyan ingyenesen letölthető design bútor gyártmányrajzaihoz / kiviteli terveihez juthat, amik magyar asztalosipari körülmények között könnyen megvalósíthatók és meg is fizethetők.

 

 

2014-2015-ben velük is dolgoztunk
Köszönjük az alábbi szervezeteknek, hogy engedtek olyan ügyek mellé állni, amik elősegítik a faipar és az asztalos szakma ismertségét!

MAFABE   Főkert   BKIK   Hungexpo   MOME   HelloWood

bottom of page