top of page
ruslan-bardash-349192-unsplash.jpg
ruslan-bardash-349192-unsplash.jpg

Római vakáció

Beszámoló a júliusi EFIC konferenciáról

Júliusban elnökségi tagunk, Babanecz Csaba vett részt az EFIC római elnökségi ülésén, melyről rövid beszámoló is született.

Az elnökségi ülést megelőző napon, csütörtök délután az olasz parlament látogatásával kezdődött a program, majd este közös vacsorával folytatódott, nagyon barátságos légkörben, kellemes beszélgetésekkel.

Pénteken került sor az elnökségi ülésre, amelyet az EFIC elnöke Mr. Markus Wiesner nyitott meg és köszöntötte a résztvevőket. Ezután bemutatkoztak az új tagok, köztük én is.

Ms. Roberta Dessì főtitkár ismertette a napirendi pontokat, majd az olasz bútoripar került bemutatásra és az olasz szövetség munkájáról és projectjeiről kaptunk tájékoztatást.

Az Olasz Bútorszövetség (FLA) beszélt az olasz bútorexportról és importról is.

Az olasz fa- és bútoripar az országos feldolgozóipar 8,75%-át teszi ki, iparvállalataik 16%-a ezen a területen tevékenykedik. És mi áll emögött? 318.519 alkalmazott, 76.943 vállalat és mintegy 41.5 milliárdos forgalom, melynek 39%-a külföldi értékesítésből származik.

Az olasz bútorszövetség (FederlegnoArredo) az egész ágazatot képviseli, a nyersanyagelőállítástól a késztermékekig.

A FederlegnoArredo központja Milánóban található, de vannak irodáik Rómában és Brüsszelben, valamint Miamiban és Sanghaiban is képviseltetik magukat.

A szervezet összesen 2.400 tagot számlál, az iparági vezetőktől a kisvállalkozásokig.

4 nagy nemzetközi is vásár köthető a nevükhöz: a milánói, a moszkva és shanghai Salone del Mobile és a szintén Milánóban megrendezésre kerülő Made expo.

Bővebb információ tagjainknak itt.

Erős hang

A márciusi elnökségi ülés óta történt események és elért eredmények prezentálása volt a következő napirendi pont, a 2017-es költségvetés és pénzügyi eredmények bemutatása, amely pozitív mérleget mutatott, illetve az EFIC stratégiája és jövőbeni feladatai.

Kiemelt cél, hogyan folytathatna az EFIC minél erősebb lobbitevékenységet az európai döntéshozók felé.

Téma volt a további tagok jelentkezése és érdeklődése, a cseh szövetség jelezte tagfelvételi kérelmét, és az Európán kívüli bútorszövetségekkel való együttműködést, mint például a kínai bútorszövetséggel a kapcsolatok megerősítését.

Kiemelt napirendi pont volt az EFIC munkacsoportjainak beszámolója. Ezek között szerepelt a formaldehid stratégiával, a szabványokkal és a tűzbiztonsággal kapcsolatos kérdések. Uniós szinten is egyre nagyobb figyelmet kap a tűzbiztonság témaköre, elsődleges cél a biztonság növelése, de ne növekedjen a vegyi anyagok alkalmazása.

A holland kolléga javasolt egy új napirendi pontot a következő elnökségi ülésre, hogy az egyes szövetségek osszák meg híreiket, szakmai kérdéseiket, hogy minél többet tanuljunk egymástól, ezzel is segítve egymás munkáját.

A következő elnökségi ülés 2018. szeptember 27-28-án lesz Budapesten. Akkor kerül megrendezésre a Euroskills 2018 Budapest szakmai verseny, melyet a tagok is megtekintenek.

 

Babanecz Csaba

bottom of page