top of page

 

A világ legjobb bútorasztalosa László Attila, aki aranyérmével a válogatott legeredményesebb versenyzője lett, így kiérdemelte a Nemzet legjobbja érmet is.

A WorldSkills fiatal szakemberek világversenyén 63 ország több mint 1200 versenyzője mérte össze tudását 50 versenyszámban. Magyarországot 13 szakmában 14 fiatal szakmunkás képviselte. A rendezvényt 200 ezren látogatták. 

Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szakképzésért felelős alelnöke az MTI-nek elmondta, hogy a mostani magyar csapat jóval nagyobb létszámú volt a korábbi évekhez képest, és a magyar fiatal szakmunkásoknak az európai versenyeken mutatott eddigi sikeres szereplései a WorldSkills világversenyen is folytatódtak. A kamara alelnöke szerint a magyar szakképzés színvonalának emelése, a duális képzés fejlesztése is szerepet játszik abban, hogy egyre jobb eredményt érnek el a magyar fiatal szakmunkások a különböző nemzetközi versenyeken.


Megjegyezte: a kamara a Nemzetgazdasági Minisztérium megbízásából évek óta szervezi és eredményesen működteti a szakmunkástanulók versenyét, ezáltal sikerült egy olyan válogatórendszert kialakítani, amelynek révén már csak a legjobbak jutnak el a szakmák világversenyére.


A kamara alelnöke az esélyeket latolgatva még a verseny előtt úgy fogalmazott, hogy az egyéni versenyben akár lehetnek kedvező meglepetések is, mert az eddigi tapasztalatok alapján a magyar fiatalok erősek a mechatronikai, a faipari és az információs technológiai szakmákban, illetve egyre jobbak a szépségiparágban, az ápolás és gondozás területen indulók is. 

Bihall Tamás jóslata bejött, mert aranyérmet szerzett László Attila (21) bútorasztalos, aki a Celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium és Szakképző Iskola Tagiskolájának tanulója volt, gyakorlati oktatatást pedig Busznyák Norbert egyéni vállalkozótól kapott. Egyben László Attila lett a magyar csapat legeredményesebb versenyzője, így kiérdemelte a "Best of Nation/Nemzet legjobbja" érmet is. Ezüstérmes lett továbbá Csongrádi Dávid, az informatikai hálózati rendszergazda kategóriában. Kiválósági érmet vett át a Zilahi Krisztián és Balázs Dávid alkotta mechatronikai csapat, Kunfalvi Melinda virágkötő és Mózer Gergely épületasztalos az 500 pont feletti teljesítményért.


Az eredményhirdetést követően Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta: „a hagyományos iparágakban meghatározó szerepet játszottak a magyar versenyzők. Az aranyérmet nyert bútorasztalos szakmában nagy hagyományokkal rendelkező, sikeres országok versenyzőit sikerült megelőzni.”

 

Fekete Balázs, a Sao Paulóban versenyző magyar csapat vezetője hangsúlyozta, hogy rendkívül erős mezőnyben tudtak a magyar versenyzők érmeket nyerni, eredményesen szerepelni, hiszen a világ több mint hatvan országának jól felkészült 1200 versenyzője között lettek a legjobbak, álltak helyt. A csapat minden tagja, a versenyzők, a felkészítők, a szakértők, szponzorok maximális teljesítményt nyújtottak a versenyen. „Az egész versenyt a szakma iránti tisztelet és alázat kísérte, szinte ember feletti teljesítményt nyújtottak a versenyzők, a magyar csapat résztvevői” – mondta Fekete.

MAGYAR ASZTALOS VOLT A LEGJOBB A SZAKMÁK OLIMPIÁJÁN SAO PAULÓBAN!

bottom of page