top of page

NEKROLÓG 

DR. SZABÓ MIKLÓS

 

Csornán 1943. június 8-án született. 1966-ban szerzett faipari mérnöki oklevelet, 1986-ban egyetemi doktori címet Sopronban. Mérnöki pályája a Faipari Gyártástervező és Szerkesztő Irodánál indult, a bicskei Fa- Építőipari Szövetkezetnél folytatódott, majd 1973-tól 1996-ig a Faipari Minőségellenőrző Intézetnél dolgozott osztályvezetői, igazgatóhelyettesi, majd igazgatói munkakörben. Ez idő alatt kapcsolódott be a hazai és nemzetközi szabványosításba; több mint száz fa- és bútoripari szabvány kidolgozásában vett részt.

A FAIMEI megszűnésekor a FAIMEI Minőségellenőrző és Tanácsadó Kft. igazgatóhelyettese volt 2005-ig, ill. SZFAVÉD Bt. néven családi faanyagvédői szakértői mérnökirodát alapított feleségével Domnanovich Máriával, ahol 2012-ig dolgozott.

Aktív tagja volt a Faipari Tudományos Egyesületnek, néhány szaklap szerkesztő bizottságának, vezetőségi tagja a Bútorszövetségnek, a MTESZ Minőségügyi Szervezetének. Bekapcsolódott a középiskolai és egyetemi szakoktatásba; címzetes egyetemi docens.

 

 

 

Részt vett a FATE Faanyagvédelmi konferenciáinak szervezésében. Számos szakmai előadást tartott, szakcikk, jegyzet szerzője. Közreműködött  a Bútoripari Fejlesztési Intézet bútorkonstrukciós kutatásaiban. Az 1984-ben megjelent, a bútorok kárpitosipari ismereteit átfogóan tárgyaló műszaki könyv, a „Bútorkárpitozás” társszerzője.

Számos kitüntetést kapott; Faipar Fejlesztéséért emlékérem, Szabványosítási Emlékplakett, MTESZ Minőségi Díj, a Lugosi Armand Díj tulajdonosa. 2016-ban már súlyos betegen a soproni Egyetem rektorától vehette át aranydiplomáját.

1983-tól lakóhelye, Budakeszi város, ahol annak lokálpatriótájaként és a Római Katolikus Egyházközség aktív tagjaként számos helyi kezdeményezésben vett részt, szakértőként működött közre.

1970-ben kötött házasságából két fiú és egy leánygyermek született, akik 11 unokával ajándékozták meg.

2017. december 3-án, hosszantartó betegség után 74 éves korában hunyt el. Személyében a bútorszakma céltudatos mérnök-embert, határozott egyéniséget,  jó szakembert és kollégát veszített el.

                                                                                  Dr. Tóth Sándor László

bottom of page