1985_0011.jpg

75 év – 75 szék

Vásárhelyi János bútortervező életmű kiállítása

Vásárhelyi János bútortervező a magyar bútorgyártás – azon belül a székgyártás – történetének egyik legjelesebb magyar tervezőművésze, a belsőépítész és bútortervező szakma megbecsült személyisége. 2020 augusztusában tölti be a 75. életévét, így időszerű munkásságának bemutatása a  szakma, és a felhasználó közönség részére. Az életmű kiállítás 75 év – 75 szék címmel a Budapesti Szent István Bazilika Lovagtermében-ben 2020. október 3-án nyílik meg.

Az életmű feldolgozása már az év elején megkezdődött. Elkészült a több évtizedes gyári tervezői gyakorlat alatt Vásárhelyi János által tervezett közel 390 különböző szék, karosszék, fotel, kanapé, asztal, szekrény és polc számbavétele és leltára. A fotóanyag beszkennelése. Készül a szakírói tevékenység tételes összeírása, illetve a bútorokról készült egy az egyes léptékű bútortervek digitalizálása. Ezeknek az anyagoknak egy része fogja a keretét adni a kiállított tárgyaknak.

A megvalósult és gyártásba került bútorok közül a kiállításon 75 darabot tekinthet majd meg a látogató. Ezek nagy része szék, illetve karszék. Több bútor ma is gyártásban van, és a kereskedelmi forgalomban még ma is megvásárolható. A Vársárhelyi János által tervezett székek – több magyar bútorgyár sikeres termékeként – az európai és amerikai felhasználókhoz is eljutott, nem kis gazdasági hasznot teremtve Magyarországnak az így nyert export-bevételekből.

Az életmű példaértékű, megismerése túlmutat az önálló eredmények bemutatásán, így a bútorok és bútortervek kiállítása mellett hangsúlyt fektetünk azok oktató-nevelő hatásának megragadására és jövőbeli felhasználására, mind az oktatásban, mind pedig a tervezői és gyártói gyakorlatban.

Maga a kiállítás megrendezésével, illetve a helyszín megválasztásával, olyan helyzetbe szeretnénk hozni az életművet, hogy azt nem csak a magyar, hanem a külföldi látogatók is elérhessék és megismerhessék.

A kiállítás megnyitója, és az egyes kísérő rendezvényei a Design Hét Budapest kiemelt eseményei közzé tartoznak. A megtekinthető kiállítás mellett, terveink szerint célcsoportokra bontott tárlatvezetéseket és szakmai beszélgetést, valamint egy összefoglaló konferenciát is szervezünk. Ezek pontos időpontját később tesszük közzé.

A kiállítás ötletgazdái és kurátorai Jakab Csaba és Márton László Attila. A megvalósításban szervező partner a Magyar Bútor és Faipari Szövetség. Szakmai partner a Magyar Formatervezési Tanács és a Design Hét Budapest. A kiállítás megrendezését a Magyar Művészeti Akadémia programpályázata támogatja.

Dunakeszi, 2020. május 27.

Márton László Attila

Az esemény kiemelt támogatói:

sztnh.png
mft logo.png