Woodlike Workshop a Design Héten

Szeretek és jól tudok fával dolgozni, lehet a hobbim a szakmám? Lehetek még asztalos, ha eddig teljesen más területen dolgoztam? A válaszunk: igen!

Három napig, hat gyalupadon tehették próbára kézügyességüket az érdeklődők a Design Héten, a Bútorszövetség és a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum közös programján. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával, és több szakember összefogásával igazán sikeres rendezvény jött létre.

A koncepció egy olyan workshop megalkotása volt, ahol az érdeklődők szakemberekkel, illetve a szakmát tanuló diákokkal együtt alkotva, beszélgetve ismerkedhetnek az asztalosmesterséggel. A vizualitás is fontos eleme volt a standnak: a munkaállomások között nagyméretű molinókon szerepeltek a szakma sikeres képviselői, így például a Euroskills-győztes Simon Krisztián és Nagy Ádám János, vagy az idén Design Management Díjat nyert Szikszai László. Egyfajta dekorációs elemként a Nyír Demonich kft. faládái zárták körbe a teret: aki kíváncsi volt megtudhatta, hogy előállításukkor ügyeltek a fenntartható gazdaság követelményeire.

Az első nap sikerterméke a Download Design keretein belül Péni Brigitta által megálmodott Bubák játéktároló volt, szombaton sámlit szereltek össze a vásárra érkező látogatók, vasárnap pedig ismét egy Download terméké volt a főszerep: Nagy Franciska Hansikó fantázianevű gyerekszékét lehetett kidekorálni. Az elkészült alkotások az egész vásáron vitték a stand hírét: többen emiatt kezdtek érdeklődni a két szervezet munkájáról.

A bútorok mellett más módon is lehetőség nyílt a fával való munkára: keretet, intarziát, vagy faékszert alkothattak a látogatók.

A cél természetesen az volt, hogy minél többen megismerkedjenek az asztalosmesterséggel, a tanulási, majd elhelyezkedési lehetőségekkel. Többen érkeztek családdal a workshopra, ami mindig nagy öröm, hiszen a kisgyermekkorban elsajátított és megkedvelt tevékenységek segíthetnek a későbbi pályaválasztásban. Az idősebb látogatók is büszkén vitték haza elkészült munkáikat. Azoknak a kérdésére pedig, akik már túl vannak pár munkaéven, de valami másra vágynak, továbbra is bátran válaszoljuk, hogy igen, merjenek váltani, merjenek szakmát tanulni!

A sok csillogó szempár és a lelkes asztalos csapat bizonyítja: megéri fával dolgozni.

Fotók: Mészáros Károly

Kozma Lajos Faipari Szakgimnázium