Saftig

„Zöldülő faipar”

2019. április 4-én a fenntartható fejlődés témakörében tartott konferenciát a Bútorszövetség

Fenntartható fejlődés a gazdasági növekedés paradigmájában gondolkodva, azaz növekvő termelés és növekvő fogyasztás mellett? 1972, az ún. Római Klub jelentések megjelenése óta élünk együtt az ökológiai katasztrófa hivatalossá tett rémképével és még mindig elég nyugodtan alszunk…. Súlyosan veszélyeztetjük egészségünket és feléljük gyermekeink jövőjét a jelenben megszerzett profit és a pillanatnyi jól lét érdekében. Vajon a bútoripar egy roppant komplex ipari ökoszisztéma és értéklánc részeként miért felelős, miben kell, hogy változtasson, miben tud változtatni? Léteznek-e olyan környezettudatos megoldások, amelyek nyereségesek is egyben? Az ökologikus gondolkodásmód mennyire támogatja a gazdaságos termelést? Léteznek-e valóban hatékony tiszta technológiák és versenyképes, új fejlesztésű anyagok? És ha igen, mit tudunk ebből itt Magyarországon beépíteni a napi gyakorlatunkba? Zöldülő faipar című programsorában a Bútorszövetség

Fotók: Mészáros Károly

Ezekkel az előadásokkal készültünk

• Megatrendek a bútoriparban – az EU körforgásos gazdasági stratégiája; előadó: Soós Rita, projektvezető, Bútorszövetség.

a

• Best practice a nagyvilágban, avagy a szomszéd bútora mindig zöldebb; előadó: Halasi Rita Mária, designszakértő-kurátor.

• Zöldülő bútorgyártás – merjük elfelejteni a hagyományos gyártási sablonokat és alapanyagokat?; előadó: Wilheim Gábor, ügyvezető igazgató, Kanizsa Trend

• Ökobútor– papírbútor, a Karton Design hazai sikertörténete; előadó: Terbe János, designer, a Karton Design alapító-tulajdonosa.

• Környezettudatos hazai példák a Magyar Design standon; előadó: Németh Gabriella, lakberendező

Az előadás után a résztvevők látogatást tehettek a bútorszövetség standján, és  találkozhattak a tervezőkkel.

Partnerek

Halasi Rita Mária, Karton Design, Innowood, Nyír-Demonich