top of page

2017-ES ELNÖKSÉGI BESZÁMOLÓ ÉS 2018-AS TERVEK

A Bútorszövetség elnöksége 2017-ben 7 alkalommal ült össze, a szövetség 5 alkalommal képviseltette magát az Európai Bútorszövetség (EFIC) külföldi elnökségi ülésein, illetve külföldi konferenciákon. Nagy öröm számunkra, hogy az elmúlt években egyre többen érzik fontosnak munkánkat, számos új tag és partner csatlakozott hozzánk támogatva a faiparért tett törekvéseinket.

Aktívan részt veszünk a Nemzetgazdasági Minisztérium által létrehozott Faipari Ágazati Készségtanács munkájában és a Faipari Cselekvési Terv kialakításában, ezzel is segítve a nehéz helyzetben lévő fa- és bútoripart.

Minden decemberben közös ünnepléssel zárjuk az évet tagtársainkkal, valamint partnereinkkel, ezzel is megköszönve az egész éves közös munkát. 2017-ben Csányi Vilmos, etológus professzor és Ligetfalvi Gábor, történész tisztelt meg bennünket és közel 100 vendégünket.

Az intenzív utánpótlás nevelés programjaink eredményeképpen nőtt a fa- és bútoripari tanulók száma, tavaly 27 sikeres rendezvényt tudhattunk magunk mögött.

A Hungexpoval közös partnerségünknek köszönhetően szövetségünk éves közgyűlését a legnagyobb magyar építőipari vásáron tarthatjuk. A nyilvános éves közgyűlés a Fától a bútorig faipari szakmai konferencia sorozatunk része, minden év áprilisában helyet kap a Construma programlistájában.

A 2015-ben nagy szakmai és közönségsikerrel elindított, hosszútávon fenntartható, kiemelkedő társadalmi hasznossággal bíró Download Design projekt 2017-ben is folytatódott. 13 darab gyermekbútor készült a 6-12 éves korosztály részére, a letöltések száma megközelíti a 900-at. A projekt sikerét mutatja, hogy saját Download Design bútorcsalád fejlesztésén dolgozunk.

A Bútorszövetség a tavaly széles ágazati összefogással elindított Wood Like brandet 2017-ben aktuális tartalommal töltötte meg és a Construma kiemelt témájának, a szakképzés népszerűsítésének szolgálatába állította. A fa- és bútoripari szakmák vonzóvá tétele érdekében a Wood Like logó égisze alatt látványos installációk és workshopok várták elsősorban a pályaválasztás előtt állókat és szüleiket, illetve mindazokat, akiket vonz a fával való munka szépsége.

2017.05.20-án Wood Like kreatív workshopot tartottunk a szentendrei Skanzenben, az OTP Lakástakarék Családi Napján. A látogatók nagyrészt a Download Design projekt egyedi gyermekbútorait szerelhették össze "kozmás" diákok segítségével, továbbá lehetőségük volt a résztvevőknek, életkortól függően képkereteket és homokképeket is készíteni. Az elkészült Download Design kisbútorokat az OTP Lakástakarék az SOS Gyermekfalunak ajánlotta fel.

 

A Budapesti Komplex Szakképzési Centrummal és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával együtt dolgozunk a Learniture programon, mely egy olyan újfajta, modern oktatási program, ahol a faipar speciális igényeire szabott soft skill tudásanyagot, hiánypótló, a XXI. században nélkülözhetetlen vezetői képzéseket kínálunk.

Évek óta több programmal, előadással is készülünk a Design Hét Budapest rendezvényeire. 2017-ben a nagy elismerést kapott Paradigmaváltás: Kreatívipar → Digitalizáció elnevezésű workshopot és szimpóziumot szerveztük a Magyar Formatervezési Tanáccsal közösen. Több tagtársunk, illetve elnökségi tagunk is előadott a szakmai programon. A Design Hét Budapest ideje alatt a Download Design projekt 3 éve alatt tervezett bútorokból válogató kiállítás került bemutatásra.

A Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj pályázatát és a díjazottjait bemutató kiállítás az évek során a szakma egyik legfontosabb eseményévé vált. A Design Management Díj olyan gazdasági szervezeteket ismer el, akik példaértékűen és stratégiai értelemben használják a designt. A díj fontos célja, hogy követendő példaként emelje ki a designtudatos cégeket és megossza a már bevált jó gyakorlatokat. A Magyar Formatervezési Tanács által felkért bíráló bizottság tagjai között Cselényi Krisztina, a Bútorszövetség főtitkára is helyet kapott.

A BKSzC Kozma Lajos Faipari Szakgimnáziummal közös szervezésben faipari állásbörzét és alumni találkozót rendeztünk. Az eseményen 15 cégnek és több száz munkát kereső faipari szakembernek nyílt lehetősége bemutatkozni. Célunk az volt, hogy fórumot teremtsünk a munkaerőpiac résztvevői számára és lehetőséget adjunk a faipar krónikus munkaerő problémáinak megoldására.

2017-ben a pordenonai Sicam vásárra és a Bécshez közeli Neue Wiener Werkstätte üzemébe szerveztünk csoportos utazást.

2017-05-31_NGM-faipar-Irinyi-tervben_IMG_2577_1000
DSC_1896
DSC_1471
DSC_2000
DSC_1578
DSC_1553
design hét
design_hét2
IMG_6088
IMAG0462
IMG_5588
nww
IMG_4403

2018-BAN SEM ÁLL MEG A MUNKA 

A pályaorientáció terén továbbra is támogatást nyújtunk iskolai nyílt napok és Wood Like workshopok szervezésében a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara együttműködésével. Hosszú távú célunk, hogy kitörjünk Budapest vonzáskörzetéből és vidéki szakképzési centrumokkal és kamarákkal is együtt tudjunk dolgozni.

Az aggasztó szakemberhiány csökkentésére irányuló törekvéseink több száz fős állásbörzék, alumni találkozók szervezésében, valamint a tavaly már elindított Learniture képzési program fejlesztésében nyilvánulnak meg. Folytatódik a Fától a bútorig faipari szakmai konferencia sorozatunk a Construmán, melynek része éves közgyűlésünk is.

Idén is tevékenyen részt kívánunk venni a Nemzetgazdasági Minisztérium által létrehozott Faipari Ágazati Készségtanács és a Faipari Cselekvési Terv kialakításának, illetve egyéb hazai és külföldi szakmai fórumok munkájában. Terveink között szerepel még több szakmai partner integrálása szövetségünkbe, így a szakmai projektkoncepciók kidolgozását közösen hatékonyabban tudjuk elvégezni. Az, hogy EFIC tagok vagyunk, segítséget jelent az EU-n belüli és EU-n kívüli piacok feltérképezésére. Ezért is láttuk értelmét annak, hogy idén is elvállaljuk az elnökségi ülés házigazda szerepét és két nap erejéig, 2018. december 10-11-én, Budapestet tegyük az európai bútor központjává.

Részt veszünk az EQ Wood elnevezésű EU-s innovációs pályázaton és keressük a lehetőséget még több nemzetközi projektben való együttműködésben.

2018-ban a design thinking területén is maradandót szeretnénk alkotni: dolgozunk a Download Design bútorcsalád fejlesztésén és a termékeket árusító pop-up store nyitásán. A Kozma emlékév tiszteletére bútortervezési pályázatot írunk ki.

bottom of page